Hur många ROT-jobb behöver en målare?

Sen ROT-avdragets uppkomst har antalet vita jobb inom tjänster som snickeri, måleri och rörmokeri blivit klart fler. Det finns idag många företag som helt och hållet livnär sig på det som kallas för ROT-jobb, dvs. renoveringar hos privatpersoner. Här ska vi försöka reda ut hur många privatkunder en målare behöver på ett år för att driva runt sitt företag.

Enmansföretag

För att göra beräkningen enkel behöver vi anta att det är en målare som driver en egen firma. Den här målaren, målare Per, vill ha en lön på 30.000 kr per månad samt lite intäkter för pension, försäkringar, fasta kostnader, semesterlön och en viss vinst vid slutet av året.

Konsultmultipeln

När man som konsult tar steget från anställd till egen företagare kan man räkna fram vilken timlön man behöver genom att använda en viss multipel. Om man tar sin fasta månadslön gånger 2,4 ska det ge en ungefärlig summa man behöver fakturera varje månad.

Så här mycket måste Per fakturera

Målare Per har en multipel på 72.000 kr som han måste fakturera minst 10 månader om året för att få företaget att gå runt. Alltså måste han omsätta 720.000 kr på ett år, utöver kostnader för material som tapeter, målarfärg och spackel. I denna summa har vi räknat in fasta kostnader som firmabil, verktyg och ansvarsförsäkring.

Vad betalar man Per?

Det vanligaste ROT-jobbet Per gör är tveklöst att tapetsera hemma hos sina kunder. Det är så vanligt att vi räknar med att det är enda jobben från www.alberts-service.se/stockholm som Per gör. Vi antar att det tar två arbetsdagar att tapetsera ett rum, då ska spackling, slipning och tapetsering hinna göras. Vi gissar på att människor i snitt köper tapetsering av två rum samtidigt för att vara lite effektiva.

Så mycket tjänar målare Per på en kund

Per tar 500 kr per timme ex moms i betalt för sin tid, för att räkna enkelt. Han tjänar dessutom 2.000 kr i påslag på material för varje hushåll han jobbar hos, 1.000 kr per rum. Per tjänar alltså hela 18.000 kr per kund han hjälper med renovering. 32 timmar med 500 kr per timme samt 2.000 kr vinst på material. Det kan låta mycket men tack vare ROT-avdraget blir fakturan lägre för kunderna.

Hur många kunder behövs då på ett år?

En enkel division av 720.000 genom 18.000 ger att målare Per behöver jobba för 40 kunder på ett år för att gå runt. Det är en kund varje arbetsvecka på ett år och därmed 32 arbetstimmar i veckan. Eftersom han ska resa mellan jobben, göra inköp, ha kundkontakt, fakturera, bokföra och planera på resterande 8 timmar låter det inte allt för avlägset.

Är det här rimligt?

Givetvis finns det många felkällor i den här kalkylen. Det kanske inte tar så lång tid som 16 timmar att tapetsera ett rum, 500 kr ex moms är lite hög timpenning, påslaget på material kan vara fel och mycket annat. Däremot känns det inte omöjligt att en målare behöver fakturera ungefär 75% av sin arbetstid för att få ihop sin vardag. Sanningen är att de flesta som driver företag arbetar långt mer än 40 timmar per vecka, 40 veckor om året.